Logomuz ucu açık, yayılan 3 tane 8 den meydana gelir. Ortasındaki 3 elektronlu lityum atomu bütünden parçaya, içten dışa doğru dönen pozitif enerjiyi simgeler. -Sınama Çağında Her Zerre Allah'ın Askerleridir. Hz Mevlana-
Gir, Mucit Çık.
online stats
      online stats

  




















































































































































































































































Yapım Kuşağı........... Çalışmalarına Katılmak İçin Tıklayınız..

Teknoloji ve Tasarım Şenlikleri

2011-2012

2010-2011

2009-2010

2008-2009

2007-2008

2006-2007

  
 

Yapım Kuşağı

2006-2007 Teknoloji ve Tasarım Yapım Kuşağı Çalışmaları

Faydalı araç-gereçler üretelim

Yapım Kuşağı Malzemeleri

  
 

Yapım  Kuşağı Malzemeleri

Yapım Kuşağında: Elektrikli DC Motorlar, Dişliler, Telefon bataryaları, Kutular, Kapaklar, Teller, Düğmeler, Vidalar, Lambalar, Demir Çubuklar, Isıtıcı Teller, Kıskaçlar, Lastikler, Plastikler (Bunlar gibi yüzlerce şey)

  

 

Yapım Kuşağı Süreci ve Dikkat Edilecekler

 

YAPIM KUSAGI NEDIR?

·       6. 7. Ve 8. siniflarda 2. dönemde yapilan tüm etkinlikleri kapsar. Birinci dönemde ögrendigimiz (düzen kusagi ve kurgu kusagi) verilerine göre tasarimlarimizi gerçeklestirme, hayata geçirmedir. Dönem sonunda Teknoloji ve Tasarim Senligi etkinligi ile gerçeklestirilen ürünler tanitilir.

 

 YAPIM KUSAGINDA DIKKAT EDILMESI GEREKENLER

1-Yapılan tasarımlarda sadece kendi hayal gücümüzü kullanacagız. Ürünümüze kendimizden özgün düsünceler katacagız. (inovasyon).
2-Yapılan tasarımlar önemli bir ihtiyacımızı karşılamalıdır, yani işe yarayan ve çalışan ürünler tasarlayıp yapacagız.
3-Tüm tasarım sürecinde arkadaslarımızın ürünleri hakkinda olumlu elestiriler yapacagiz , kendi tasarimlarimiza gelen elestirilere açik olacagız.
4-Tasarımımızı yaparken gerekli güvenlik önlemlerini alacagız. (Tehlikeli maddeler, elektrik, kesici delici aletler) dikkat edecegiz.
5-Tasarımlarımızı yaparken atölye kurallarina uyacagız.
6- Tasarımlarımızı yaparken birinci dönemde ögrendigimiz (düzen ve kurgu kusagi) verilerinden yararlanacagız.
7-Tüm tasarım sürecini ve asamalarını Teknoloji ve Tasarim Günlügümüze her hafta tarihlendirerek el yazısı ile kaydedecegiz.

 ,

Yapım Kuşağı Süreci

  1. Sorunu Araştırma Tanımı ve Çözümü Tartışma: Ürüne yönelik tasarım etkinliklerinde yapılan gözlemler dikkate alınarak değiştirmeyi geliştirmeyi düşünülen durumlar belirlenerek liste yapılır. Bu aşamada şu sorulara cevap aranır: Nasıl? Niçin? Nerede? Neden? Ne zaman? Kim İçin?

 

  1. Tasarımın Genel Özelliklerini Belirleme: Olası çözüm önerilerini, taşıması gereken genel özellikleri tanımlanan soru ve koşulları dikkate alınarak gerekçeleriyle birlikte belirlenir. Bu aşamada şu sorulara cevap verilir: Kim için? Nasıl kullanılacak? Nerede kullanılacak? Neden kullanılacak? İşlevi ne olacak? Biçimi nasıl olacak?

 

  1. Taslak Tasarım Önerisi Geliştirme: Tanımlanan genel özellikleri taşıyan taslak tasarım önerileri çizilir. Çizimler bu aşamada detaylandırılmaz.

 

  1. Tasarım Önerisine Yönelik Araştırma Yapma: Ürüne yönelik araştırmalar yapılır. Duruma göre benzer amaçlar için kullanılan kuram ve sistemler araştırılır. Benzer tasarımlar incelenir. Bu aşamada şu sorulara cevap verilir: Boyutları kullanım için uygun mu? Yani ergonomik mi? Güvenli mi? Taşınabiliyor mu? Nasıl Üretilmiş? Hangi malzemeler kullanılmış? Malzemeler geri dönüşümlü mü? Nasıl bir muhafazaya sahip? Nasıl bir dokuya sahip? Ağırlığı ne kadar? Boyutları nasıl?

 

  1. Tasarım Önerisini Geliştirme: Yapılan araştırma sonuçları ve tasarım özellikleri dikkate alınarak tasarımların yapım resimleri çizilir. Geliştirilen önerilerde özgünlük, rekabet edilebilirlik, üretilebilirlik, farkındalık ve çevreye duyarlı özellikler kazandırılır. (Kurgu kuşağındaki gibi)

 

  1. Yapım: Bu aşamada geliştirilen önerilere göre atölye koşullarında işbirliği ile üretime ve çalışmalara devam edilir. Çalışmalarda kullanılacak araç gereç ve bunların kullanımı için uygun yöntemler belirlenir. Güvenlik önlemleri alınır.

 

  1. Değerlendirme ve Test etme: Gerçekleştirilen tasarımın sorunun çözümüne katkısı değerlendirilir. Bu aşamada şu sorulara cevap verilir: Sorunu çözebiliyor mu? Kullanıcının ihtiyacını karşılıyor mu? Birleştirme ve şekillendirmeye ne kadar uygun? Avantajları ve dezavantajları neler? Benzerlerine göre zayıf ve üstün yönleri neler? Hangi özellikleri değiştirilmeye uygun? Daha fazla geliştirilebilir mi?

 

  1. Değişiklik önerme: Değerlendirme ve test sonuçları dikkate alınarak tasarımlara yönelik değişiklik önerileri gerekçeleri ile yazılır. Bu önerilerin tasarımlara nasıl aktarılacağı düşünülür. Çözüm yazılarak ve çizilerek ifade edilir. Yapılan tüm çalışmalar teknoloji ve tasarım günlüğüne kaydedilir.

 

  1. Pazarlanabilir Hâle Getirme: (8. Sınıflar İçin)

Pazarlanabilir hâle getirmek için neler yapmam gerektiğini tartışarak listeledim mi? (ürün inovasyonu, marka, logo, ambalaj, reklam vb.).

Bulacağım markanın özgün ve akılda kalıcı olmasına dikkat ettim mi?

Bulacağım logonun özgün ve akılda kalıcı olmasına dikkat ettim mi?

Bulacağım sloganınözgün ve akılda kalıcı olmasına dikkat ettim mi?

Tasarladığım ürünün özelliğine göre (ihtiyaç olması hâlinde) bir ambalaj tasarladım mı?

Pazarlamaya hazır hâle getirdiğim ürünler için bir televizyon reklamı senaryosu yazdım mı? Senaryonun, tüketicilerin ilgisini çekecek, geliştirilen ürünün üstün ve farklı özelliklerini, kullanıcıya sağladığı yararları ve çözdüğü sorunları vurgulayacak şekilde hazırlanmasına dikkat ettim mi?

Tüm Yapım Kuşağı sürecinde tüm aşamaları nasıl çözdüğümü tasarım günlüğüme kaydettim mi?

 

 

Celal ÖNGÜN

Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni

























































































































































ANASAYFA

  Düzen Kuşağı

  Kurgu Kuşağı

  Yapım Kuşağı

  Yarışmalar

  Patent

  İnovasyon

  Hayal Gücü

  Ar-Ge

  İcatlar

  Mucitler

  Dokümanlar

  Haberler

  Bağlantılar

  Ziyaretçi Defteri

  Blog

  İletişim



Google Grupları
ttdersi.itgo.com grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et